Hopp til innholdet
Gammeldagse skrusikringer
Om du har gamle skrusikringer kan det være på tide med en oppgradering
Hytteforsikring

Har du sikret at sikringsskapet på hytta er trygt?

Har du opplevd at sikringene ryker når du bruker flere apparater samtidig på hytta? Lurer du på om det kanskje er litt for lenge siden el-anlegget fikk en overhaling? Slik sikrer du at sikringsskapet er trygt.

Et trygt sikringsskap er viktig for å unngå brann og andre farer på hytta. Uansett om sikringsskapet ditt hører hjemme på et museum eller på en teknologimesse, så er det viktig at du forsikrer deg om at sikringsskapet er i god form.

Hvis sikringene ofte går kan det være et tegn på at kursene er overbelastet. Og om du fremdeles har gamle skrursikringer i sikringsskapet, må du være klar over at de kan være brannfarlige om de blir overbelastet. Det bør du ta på alvor.

Slik kan du sjekke sikringsskapet

  • Kjenn etter varme. Kjenn på skapdøren og foran sikringene med hånden din. Om det er varmt kan det være et tegn på overoppheting.
  • Se etter misfarging. Misfarging i sikringsskapet kan bety at noe er galt.
  • Lukt og lyd. Lukter det brent, eller hører du knitring? Da bør du kontakte elektriker med en gang.
  • Sjekk jordfeilbryteren. Trykk på testknappen. Hvis strømmen kobles ut, fungerer den slik den skal.
  • Sjekk overspenningsvernet. Det har et lite vindu som skal vise deg en grønnfarge. Om merket ikke er grønt, må det skiftes ut. Du bør sjekke vernet minst en gang i året og etter tordenvær.
  • Kontroller stikkontakter og ledninger. Sørg for at de ikke er løse, varme eller skadet.

Om du merker varme, knitring, lukt eller misfarge i skapet bør du kontakte elektriker med en gang. Et nytt sikringsskap er ofte tryggere enn et gammelt, og det kan være verdt å oppgradere.

– Hytta er ofte familiens fristed med enormt mye arbeid som er lagt ned, ofte gjennom generasjoner. Da er det verdt å ta en grundig sjekk en gang iblant og å bytte ut det du trenger, slik at du kan føle deg trygg på at det er der neste år også, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, som er vårt forsikringsselskap.

Disse grepene lar deg forebygge brann i sikringsskapet

  • Rengjør skapet og området rundt skapet regelmessig. Fjern støv og brennbare materialer
  • Få en elektriker til å inspisere sikringsskapet ditt minst hvert femte år
  • Ha et brannslukkingsapparat nært sikringsskapet
Enten du har automatsikringer eller skrusikringer er det viktig å sjekke over el-anlegget regelmessig. Noen enkle grep lar deg bli litt tryggere på at hytta forsetter å være der år etter år.