
Grønn rehabilitering gav mange fordeler
En kald vinterdag i 2022 bestemte Helene og Edmund Eriksen seg for at nå er det på tide å isolere sydveggen og bytte vinduer i det gamle huset deres i Andebu. Etter å ha fått råd fra en energirådgiver ble planene justert så energieffektiviseringen ble enda bedre. Det gjorde at paret fikk grønt rehabiliteringslån med bedre rente, men det var ikke den eneste gevinsten.
- Bedre komfort, mindre energikostnader, økt verdi på huset, lavere rente – og god samvittighet. Rekka med gevinster av å gjøre en slik rehabilitering er ganske stor, oppsummerer Edmund Eriksen.
Gammelt hus
Parets bolig i vestre Andebu er gammel. Den opprinnelige tømmerkassa antas å være fra midten av 1700-tallet. Tømmerveggene er bevart og er synlig i den lune stua. Huset er naturligvis bygd på og pusset opp mange ganger siden da, men da paret overtok i 2002 bar andre etasjen fremdeles preg av å ha vært et skomakerverksted med tre arbeidsplasser.
- Vi pusset opp første gang i 2006. Vi visste allerede at sydveggen var ganske dårlig, men det viktigste da var å gjøre boligen tilpasset en familie, med barnerom og bad, forteller Helene Eriksen.
- Høsten 2023 hadde vi allerede en avtale med et byggefirma om ny kledning og bytting av vinduer. Tilfeldigvis fikk vi se at banken inviterte til en temakveld om rehabilitering, så vi meldte oss på der. Energirådgiveren fortalte mye interessant om oppussing og vi forsto at vi kanskje kunne få Enova-støtte og gunstigere lån om vi gjorde rehabiliteringen riktig, forteller Helene.
Brukte energirådgiver
I etterkant av rehabiliteringskvelden kontaktet de energirådgiveren og ganske riktig: med noen justeringer av planene kunne de forbedre energiklassen på boligen fra F til D, noe som gjorde at de kvalifiserte til grønt rehabiliteringslån. Rådene var blant annet å øke isolasjonen i veggen med 5 cm og isolere loftet i tillegg til veggene.
- Vi anbefaler virkelig å kontakte energikonsulent utover øvrige håndverkere. Da får du en helhetlig vurdering i forhold til energi og du får den dokumentasjonen du trenger. Merkostnaden var ikke veldig stor, men gevinsten er ganske god når man kan få «grønn rente» på hele boligen. For vår del sparer vi ca 150 000 kroner i lånekostnader på å ha benyttet denne tjenesten og i tillegg sparer vi mye energi.
Vi fikk også støtte fra Enova til energirådgiver. Hadde vi hatt bedre tid, er det mulig vi også kunne ha fått mer støtte fra Enova, men vi hadde allerede bestilt byggmesteren, så det ble rett og slett ikke tid til å få på plass alt Enova krever, forteller paret.
Tydelig forbedring
- Vi merket forbedringen ganske fort. Huset holder bedre på varmen og det går mye raskere å varme opp, forteller Helene.
De bruker vedfyring som hovedoppvarmingskilde, og de har «naturlig natt- og dagsenking» ved at de elektriske ovnene kun har grunnvarme med lav temperatur.
- Energirådgiveren var overraska over hvor lavt strømforbruk vi hadde, men det skyldes nok at vi har lav grunnvarme og at vi fyrer med ved. Vi vet vel ikke nøyaktig hvor mye vi har spart på rehabiliteringen, men at vi bruker mindre strøm og mindre ved er det ikke noe tvil om. Vi hadde vel trodd at energirådgiveren ville anbefalt å installere varmepumpe, men på grunn av forbruksmønsteret vårt var det ikke lønnsomt, forteller Edmund.
Gunstig regnestykke
Totalt kom rehabiliteringen på ca 1,2 millioner kroner. Utgangspunktet for paret var ikke økonomi, og paret har ikke satt opp noe regnskap på innsparingen i prosjektet, men synes det har gitt mange gevinster, i form av bedre komfort, mindre energikostnader, økt verdi på huset og lavere rente.
Sammenligner man rentene på ordinært boliglån og grønt rehabiliteringslån i dag er forskjellen 0,84 prosent ifølge prislisten. Låner man en million kroner betaler man altså 8400 kroner mindre i året. Regner man inn renter over 25 års løpetid blir det over 100 000 kroner. Med grønt rehabiliteringslån får man ikke bare grønn rente på rehabiliteringen, men på hele boliglånet så gevinsten vil ofte være betydelig større.
- Vi setter pris på at Skagerrak Sparebank hjelper kundene sine og gir gunstige lån til slike tiltak. Det gjør trolig at flere huseiere med gamle boliger kan gjøre forbedringer. For vår del var ekstrakostnaden med energirådgiver og forbedring av energiklassen utvilsomt verdt pengene, avslutter Helene og Edmund.

Få energirådgivning – for din bolig!
Skagerrak Sparebank tilbyr energirådgivning til deg som boligeier, i samarbeid med EEFFY – en av Norges ledende aktører innen boligrelatert energirådgivning.