Historien viser at fondssparere over tid vil sitte igjen med betraktelig mer enn kontosparerne, medberegnet nedganger i økonomien.

– Når du sammenligner oppturer og nedturer i aksjemarkedet de siste 120 årene ser du at årlig verdiøkning på aksjer ligger på gjennomsnittlig 9,5 %, forteller investeringsdirektør i Eika Kapitalforvaltning Stig Erik Brekke. Tilsvarende periode for bankrente er 5 %.

– Det er lett å se at aksjefond lønner seg, men det forutsetter at:

  1. Den som sparer må tåle at det svinger.
  2. Sparingen må være langsiktig, nettopp på grunn av svingningene.

– Skal du spare til en Australiatur om to år, da kan du like gjerne gjøre det på en konto. Stig Erik Brekke

Litt ned, men mest opp

– Det er forståelig at enkelte tenker at fondssparing ikke er noe for dem når aksjemarkedet faller, sier Brekke. Han er vant til å berolige folk som blir bekymret når børsen svinger.

– Ingen liker at pengene deres synker i verdi, men hvis du zoomer litt ut, så og si, ser du det store bildet: Verdien på sparepengene vil nemlig mest sannsynlig øke på sikt. Det viser denne illustrasjonen:

graf som illustrerer verdistigning over tid for aksjefond
Dette bildet viser hvordan en nedgang på børsen bare er en del av jevnlige svingninger, mens verdiene totalt sett stiger.

Hvor risikabelt er aksjesparefond?

Vi tenker gjerne på aksjer som noe risikabelt. Hvis du eksempelvis har kjøpt aksjer i en bedrift som det går dårlig med, ja da kan du tape penger. Det er akkurat denne risikoen et aksjefond kan redusere til et minimum: Et aksjefond består nemlig av minimum 16 aksjer. Det er det lovpålagte minstekravet. Eika Kapitalforvaltning innfrir dette med svært god margin siden de ulike fondene rommer fra 30 til 200 ulike aksjer.

– De som jobber med å plassere kundenes sparepenger gjør altså dette med nennsom hånd og sprer derfor innskuddene i ulike bransjer, for å minske risikoen for den enkelte fondssparer, sier Brekke.


– At staten gir en skattefordel til alle som sparer i fond på en aksjesparekonto er et tydelig signal på at myndighetene ser på denne sparingsformen som en fornuftig og sunn spareform.  

Stig Erik Brekke, mann i blå dressjakke med briller, grått skjegg og grått hår

Hvor mye blir 1000 månedlige sparekroner om 20 år?

Forutsetter vi dagens rente kan du forvente å sitte igjen med ca 252 000 kroner i banken, mot ca 354 000 kroner i fond1. Om ikke det er oppsiktsvekkende nok i seg selv, skal du vite at pengene faktisk kan tape seg ved å stå på vanlig bankkonto.

Dette er tilfelle fordi renteutviklingen i dag faktisk er svakere enn prisstigningen i dagens økonomiske virkelighet.

 

Sjekk regneeksempelet i vår sparekalkulator

Last ned spareappen Smartspar og kom i gang med langsiktig sparing


Kan alle spare?

Ja, men fondssparing innebærer altså å være fortrolig med naturlige svingninger i aksjemarkedet, og passer derfor for deg som vil spare langsiktig. Vi vet at sparing kan virke vanskelig å komme i gang med, så derfor du skal slippe å gjøre det helt alene. Rådgiveren i lokalbanken din er nemlig klar til å hjelpe deg i gang.

Tar du en prat med rådgiveren din får du god hjelp til å se de økonomiske mulighetene akkurat du har, etter at inntekt og gjeld er tatt i betraktning.

Ta kontakt i dag for å starte drømmen om en romsligere økonomi.

Vil du heller komme i gang med fondssparing på egenhånd anbefaler vi at du laster ned spareappen Smartspar

 

[1] I eksempelet er det forutsatt avkastningsforventning på 5,75 % per år for aksjefond og 2,5 % per år for banksparing. I begge tilfeller er det hensynstatt inflasjon på 2 %. Vær oppmerksom på at anslaget ikke er noen garanti for fremtidig avkastning, og at sparing i aksjefond er forbundet med høyere risiko enn sparing på bankkonto.